Πληροφορίες

Η Πιερία αποτελεί το νοτιοδυτικό άκρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μεταξύ των Νομών Θεσσαλονίκης και Λάρισας, βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα του Εθνικού Αυτοκινητοδρόμου Αθηνών-Θεσσαλονίκης και διαθέτει ένα από τα πιο επαρκή συγκοινωνιακά δίκτυα της Ελλάδας, που εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση από και προς όλες τις περιοχές της χώρας και το εξωτερικό, αλλά και άνετες μετακινήσεις στο εσωτερικό του νομού. Η οικονομία της περιοχής βασίζεται στον πρωτογενή τομέα, με αξιόλογη γεωργική παραγωγή στα πεδινά και ανεπτυγμένη κτηνοτροφία στα ορεινά, αλλά και στον τουρισμό, κλάδος που χαρακτηρίζεται από έντονη δραστηριότητα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το έδαφος της Πιερίας παρουσιάζει έντονες αντιθέσεις. Το ορεινό νότιο και δυτικό τμήμα, όπου δεσπόζουν ο Όλυμπος και τα Πιέρια Όρη, εξελίσσεται στη μεγάλη πεδιάδα της Κατερίνης που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα και φτάνει μέχρι τα παράλια. Τα βουνά της περιοχής είναι κατάφυτα από δάση με οξιές, βελανιδιές, πεύκα και έλατα, ενώ πολλά είναι τα μικρά ποτάμια και οι χείμαρροι που ξεκινούν από εκεί, και δεν είναι λίγοι αυτοί που επισκέπτονται την περιοχή για πεζοπορία και αναρρίχηση. Στα ορεινά του νομού, εξάλλου, βρίσκονται και κάποια πολύ όμορφα γραφικά χωριά, όπως τα αναπαλαιωμένα Παλαιός Παντελεήμονας και Άνω Σκοτίνα. Περισσότερο ανεπτυγμένα τουριστικά είναι βέβαια τα παράλια του νομού, που χαρακτηρίζονται από εκτεταμένες καθαρές παραλίες χωρίς φυσικά λιμάνια. Κατά μήκος των πιερικών ακτών υπάρχουν διαδοχικά μια σειρά από παραλιακούς οικισμούς που έχουν εξελιχθεί σε τουριστικά θέρετρα με σημαντικότερους τον Πλαταμώνα, τη Λεπτοκαρυά και την παραλία της Κατερίνης. Τόσο στα πεδινά όσο και στα ορεινά του νομού υπάρχουν αξιόλογα μνημεία και εκκλησίες με διασημότερα ίσως την αρχαία πόλη του Δίου και το ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα.

Η Κατερίνη είναι η πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και αποτελεί το διοκητικό και εμπορικό κέντρο της. Μικρότερες κομωμόλεις είναι το Αιγίνιο και το γραφικό Λιτόχωρο, που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του Ολύμπου.